Interviu cu Marcel GÎRTOPAN, viceprimarul orașului Ocnița

Interviu cu Marcel GÎRTOPAN, viceprimarul orașului Ocnița

 

 

Date biografice:

Nume, prenume, funcție: Marcel Gîrtopan, viceprimar al orașului Ocnița

Născut: 17.08.1984

Studii: UTM Facultatea Energetică, Academia Administrare Publică

Activitate profesională: Inginer electric, Manager energetic, Specialist în investiții

Stare civilă: Căsătorit

Hobby: Energetica, ingineria construcțiilor

Motto-ul vieții:  Singurul mod de a realiza lucruri minunate e să iubești ceea ce faci

  1. Ce înseamnă pentru Dvs funcția de viceprimar și cum Vă simțiți în această postură?

Funcția de viceprimar este o responsabilitate enormă față de fiecare pas făcut zilnic pentru îmbunătățirea infrastructurii publice, deoarece beneficiarul utilităților publice sunt toți locuitorii orașului Ocnița, inclusiv, prietenii mei, familia mea și eu personal. Postul de viceprimar mă impune să-mi programez viața personală, paralel cu zilele de odihnă și concediu, pentru soluționarea unor probleme stringente, fără a căuta vinovatul sau ajutorul colegilor. Sunt unele momente de lucru exclusive/excepționale de care sunt responsabil doar eu, cum ar fi: monitorizarea lucrărilor de reparație, măsuri organizatorice, activități, întruniri etc….

Conștieintizând că soluționarea probemelor ce apar în cale permanent nu le va soluționa altcineva sau altădată, rămâne doar să le execut cu atenție și în măsura posibilităților pentru binele și confortul locuitorilor.

  1. Dintre toate proiectele, acțiunile propuse spre implementare în această perioadă de mandat, ce ați reușit să realizați?

Consider că mult s-a muncit și multe s-au realizat, de comun cu colegii din primărie și cei de la ÎM Apă-Canal Ocnița, dar avem pe agendă încă multe proiecte de realizat, care chiar la moment sunt în plină desfășurare, precum cel de revitalizare urbană.

Dintre cele mai importante activități finalizate aș menționa: asfaltarea unor străzi importante care până în prezent au fost doar din pietriș (str. Pușkin și Malinovschii); Construcția a 6 foișoare la grădinița Ghiocel; Instalarea camerelor video în oraș: 16 camere; În fiecare an de mandat, primăria or. Ocnița, de comun cu ÎM Apă-Canal Ocnița, a procurat câte o unitate de tehnică specială pentru întreținerea infrastructurii (Excavator, Buldozer, Camion pentru deșeuri); Reconstrucția parcurilor și trotuarelor — de peste 5000 m2. În fine, este elaborat și avizat proiectul pentru construcția Platformei Industriale Multifuncționale care, sperăm în anul curent să fie inițiate lucrările de construcție a acesteia. Astfel, vom putea oferi ocnițenilor locuri de muncă. În agendă avem un șir de proiecte care, sunt sigur, vor fi realizate.

 

  1. Oferiți-ne mai multe detalii despre lucrările care sunt în plină desfășurare pe străzile 50 ani ai Biruinței, Sindicatelor și Rapid?

Aceste lucrări de amenajare a teritoriului și reparația zonei istorico-arhitecturale a orașului Ocnița, precum și a străzilor 50 ani ai Biruinței, Sindicatelor și Rapid, fac parte din cadrul proiectlui „Păstrăm trecutul pentru viitor — Reabilitarea patrimoniului istoric al orașului Ocnița pentru generațiile viitoare”, depus de Primăria orașului Ocnița în cadrul Apelului de selectare a proiectelor de dezvoltare regională pentru perioada 2021-2023. Obiectivul general constituie Renovarea și valorificarea patrimoniului  istoric al orașului Ocnița pentru generațiile viitoare. Alte obiective sunt Renovarea infrastructurii urbane (1 clădire, 2 străzi, 1 parc); Crearea condițiilor de odihnă și agrement în parcul orășenesc pentru cetățeni cu menținerea stilului arhitectural din perioada de construire inițială; Dezvoltarea capacităților de cooperare între adminisrația locală, mediul de afaceri şi societatea civilă (obiectiv realizat de către Fondul de Sinergie – ediția 2021 (FS — 2021).

  1. Ce lucrări de revitalizare sunt incluse în cadrul acestui Proiect?

În cadrul acestui Proiect sunt planificate următoarele lucrări:

  1. a) Activități de reparație a drumului pavat: demontarea drumului din piatră spartă/granit de pe str. Sindicatelor, str. Rapid; montarea pietrei sparte de granit pe străzile: Sindicatelor, Rapid; Montarea pavajului din dale de beton pe trotuare de-a lungul străzii Sindicatelor; montarea pavajului din dale de beton pe porțiunea de drum situată între scuarul Bisericii „Sf. Marele Mucenic Gheorghe” și pasarela gării feroviare; montarea bordurilor pe sectoarele perimetrale ale străzilor.
  2. b) Lucrări de reabilitare a zonelor verzi: demontarea pavajului vechi din dale de beton din scuarul L.T. „Gh. Biruitorul” și parcul amplasat între strada „50 de ani ai Biruinței” și strada Sindicatelor; montarea pavajului din dale de beton în scuarul L.T. „Gh. Biruitorul”; montarea pavajului din dale de beton din parcul amplasat între str. „50 de ani ai Biruinței” și str. Sindicatelor; semănarea gazonului în zona din perimetrul străzilor „50 ani ai Biruinței”, str. Sindicatelor și str. Rapid.
  3. c) Instalarea rețelei de iluminat public și a mobilierului urban (16 banci, 16 urne de gunoi, 16 felinare) pe str. Sindicatelor; Scuarul L.T. „Gh. Biruitorul”; Parcul amplasat între str. „50 de ani ai Biruinței” și str. Sindicatelor.
  4. d) Lucrări de restaurare a elementelor clădirii istorice din str. Sindicatelor, nr. 1: reparația învelitorii acoperișului imobilului existent.
  5. e) Dezvoltarea capacităților de cooperare între partenerii proiectului (activități finanțate de FS — 2021): Dotarea zonei reabilitate din scuarul L.T. „Gh . Biruitorul” cu utilități publice moderne (zona WiFi, camere video, prize 220V, boxe cu sistem bluetooth etc.). Organizarea târgului producătorilor autohtoni în comun cu CCI și Consiliul Raional Ocnița pe terenul renovat din zona supusă intervențiilor din proiect. Vor fi procurate boxe, camere video, prize, panouri informative, dotare WiFi.
  6. f) Campania de informare: Confecționarea a 3 panouri informative despre proiect cu amplasare ulterioară în preajma orașului Ocnița (zona renovată, Primăria or. Ocnița, CR Ocnița); Organizarea târgului producătorilor locali în zona renovată cu suportul FS-2021.
  7. Proiectul dat este implementat de către ADR Nord, finanțat din sursele Fondului Național pentru Dezvoltare Regională și Locală. Care este contribuția primăriei?

Valoarea acestui contract constituie 6,22 milioane de lei, contribuția Primăriei orașului Ocnița fiind de 10%.

  1. Care sunt termenii de finalizare ale acestor lucrări?

Lucrările specificate în contract vor fi executate în decurs de șase luni de către SRL „Vladmih Company”.

  1. Un mesaj către locuitorii orașului Ocnița:

Stimați locuitori ai orașului Ocnița! Prioritatea mea și implicit a colegilor mei, sunteți voi, cetățenii acestui oraș, bunăstarea și confortul fiecărui în parte. Vom  munci pentru ca Ocnița să devină un oraș cu adevărat frumos, curat și mult mai modern!

În acest sens, nu în ultimul rând, doresc să aduc mulţumiri tutror celor care sprijină iniţiativele noastre, tuturor celor care sunt activ implicaţi în ceea ce încercăm să rezolvăm şi să construim împreună. De asemenea, mulţumesc tuturor cetăţenilor ocnițeni, care își doresc tot ce e mai bun pentru oraș și comunitate și vin cu propuneri constructive, cei care ne sunt alături, parte din echipă și ne sesizează problemele, lacunele din teritoriu, dar şi instituţiilor care ne  oferă mereu sprijinul lor. Toate acestea nu pot decât să mă determine încă o dată, să îmi asum cu onoare promisiunea de a continua munca pentru acest oraș, de a continua să fiu aproape de voi, stimați locuitori ai orașului Ocnița.

Mulțumim pentru interviul acordat!

_FB_f2e682c62bab12logged_in=true&xd_action=proxy_ready

Об авторе

Ruslan Ciumac administrator

Оставить ответ