Interviu cu Victor ARTAMANIUC, primarul orașului Ocnița

Interviu cu Victor ARTAMANIUC, primarul orașului Ocnița

Este omul care merge în viață cu credința în suflet. Se sprijină pe harul dat de Sus. Crede că un primar bun este cel care reușește să formeze un colectiv sănătos, devotat unei cauze comune, capabil să activeze în echipă. Apreciază oamenii onești și nu suportă minciuna. Preferă să spună lucrurilor pe nume, de aceea, uneori, pare a fi incomod pentru unii. Spiritul responsabilității, omenia și grija față de oameni sunt pilonii care-i conturează personalitatea primarului orașului Ocnița – Victor ARTAMANIUC.

 • Ce înseamnă pentru Dumneavoastră funcția de primar?
 • A fi primar, înseamnă a fi un bun gospodar, înseamnă a fi responsabil absolut de toate aspectele vieții din localitatea administrată. Mă refer, în special, la viața socială. Este important ca primarul să fie aproape de oameni, să le cunoască problemele și, să găsească soluții. Primarul este cel care trebuie să găsească modalități de îmbunătățire, modernizare și dezvoltare a localității și, să le implementeze. A fi primar, pentru mine înseamnă o mare responsabilitate. Sunt conștient și recunoscător de rolul care mi l-au încredințat cetățenii orașului.
 • Cum Vă simțiți în această funcție?
 • Îmi place să lucrez cu oamenii. Până a fi ales la funcția de primar al orașului Ocnița, am fost viceprimar pe probleme sociale în acest oraș. De aceea, îmi sunt cunoscute problemele, dar și direcțiile de soluționare. Aș vrea să menționez că, prin discuțiile cu oamenii, în cadrul campaniei electorale, am identificat acele probleme care mi le-am propus spre soluționare. Mă simt stăpân pe situație.
 • Ce probleme ați identificat?
 • Vă spun imediat care sunt problemele oamenilor din cele 4 sectoare ale orașului – sectorul Parcul feroviar, Centru, cartierul Iubilenîi (Юбилейный) și Combinatul de producere (Консервный завод). O problemă — iluminatul stradal în sectorul de după linie. Conform proiectului au fost iluminate doar străzile centrale din acest sector. Însă, stradelele par a fi departe de civilizație și, uitate de autorități. Deci, cunoscând această problemă, am reacționat îndată. Peste 100 mii de lei din bugetul orășenesc vor fi investiți pentru adăugarea a 24 de plafoane de iluminare a stradelelor de după linie.

În sectorul de Centru al orașului, problemele spre soluționare sunt: aprovizionarea centralizată cu apă potabilă a sectorului privat; acoperirea cu asfalt a străzii Pușkin, iluminarea unor stradele etc. În cartierul Iubileinîi – pavarea trotuarelor. Îmi place drumul să fie drum, trotuarul – trotuar. De aceea, eu nu sunt adeptul lucrărilor de plombare a gropilor. Vom investi bani doar în reparații calitative a drumurilor. Sectorul Combinatul de producere – finalizarea proiectului Apă și canalizare; continuarea proiectului ce ține de iluminarea străzilor. Acestea sunt unele dintre probleme pe care mi le-am propus spre soluționare. Sper mult, cu susținerea consilierilor, al viceprimarilor, aparatul primăriei, toți împreună, să reușim să facem mai multe lucruri frumoase pentru orașul Ocnița.

 • În afară de soluționarea problemelor sus menționate, ce V-ați mai propus să realizați în perioada de îndeplinire a mandatului încredințat?
 • Să avem pâinea noastră. Vom deschide o brutărie. Până acum, în Ocnița se aduce pâine din Taraclia. O altă prioritate este crearea locurilor de parcare auto în centrul orașului. Deschiderea unui veceu public – la fel este inclus în planul de acțiuni. Termoizolarea edificiilor care sunt în gestiunea primăriei, mă refer la grădinițe, Casa de Cultură, Bibliotecă. În perspectivă este și deschiderea unei grupe creșă la grădinița Ghiocel. Inițial, printr-un proiect achitat de România, va fi renovat blocul în care va fi deschisă. La grădinița Lăstăraș va fi amenajat un nou teren de joacă pentru copii. În acest scop, sunt alocați 100 mii lei din partea Guvernului RM. Tăierea crengilor, copacilor uscați, acordarea ajutorului și susținerea bătrânilor singuratici, celor vulnerabili, îngrădirea și lucrări de îngrijire a cimitirului ș.a. Apropo, încă un obiectiv de perspectivă este instalarea sistemelor de supraveghere video pe unele străzi ale orașului.
 • Știm că în ajun de Noul An, ați întreprins o vizită de lucru în China. Care a fost scopul acestei călătorii?
 • Da, am avut o vizită de lucru într-o regiune din Republica Populară Chineză. Din republica Moldova am participat doar trei primari: din Briceni, Anenii Noi și Ocnița. Am vizitat Republica Populară Chineză grație parteneriatului creat la inițiativa circuitului economic Drumul Mătăsii. În cadrul acestei vizite au participat reprezentanți din 26 de țări. Scopul vizitei –  sporirea schimburilor comerciale şi atragerea investiţiilor întru dezvoltarea infrastructurii și a turismului.
 • China va investi în orașul Ocnița?
 • China este de acord să investească bani în orașul Ocnița, prin aplicarea la proiecte. Mă gândesc în direcția dezvoltării turismului la Ocnița.
 • Ce V-a impresionat mai profund, vizitând această țară?
 • Nivelul de dezvoltare a turismului. O infrastructură modernă, poate cea mai modernă din lume. Curățenia și amenajarea orașelor. Sisteme de supraveghere video – la tot colțul. Furt, corupție – nu există. Dacă este, se pedepsește dur.
 • Prin ce măsurați calitatea unui om?
 • Prin atitudinea lui față de ceea ce face. Responsabilitatea este un criteriu înalt de apreciere a Omului. Desigur, omenia și simțul moral, la fel apreciez. Îmi plac oamenii care se străduie să fie buni, acolo unde sunt.
 • Aveți un mesaj către locuitorii orașului Ocnița?
 • Voi face orice îmi stă în puteri, pentru a soluționa problemele care sunt la moment. Vă mulțumesc de încredere, receptivitate și, vă îndemn la colaborare. Sunt deschis pentru orice inițiativă bună întru dezvoltarea orașului. Să fim uniți prin fapte bune, stimă unul față de altul, dragoste de oameni și, față de tot ce ne înconjoară.
 • Domnule primar, Vă mulțumim pentru interviul acordat. Spor și succes!

 Ludmila Podgurschii

_FB_f2e682c62bab12logged_in=true&xd_action=proxy_ready

Об авторе

Ruslan Ciumac administrator

Оставить ответ