Primarul orașului Ocnița, despre realizări și provocări: „Mă simt împlinit atunci când pot ajuta un om care s-a adresat la Primărie”

Primarul orașului Ocnița, despre realizări și provocări: „Mă simt împlinit atunci când pot ajuta un om care s-a adresat la Primărie”

 

Primarul orașului Ocnița, Victor Artamaniuc, spune că funcția de primar e o mare provocare. Primăria răspunde de toate, dar n-are pârghiile necesare pentru a soluționa problemele dureroase ale comunității.

Ca exemplu, la care probleme dureroase din orașul Ocnița căutați soluție și nu găsiți?

Vă spun. Problema cu câinii vagabonzi. Decesul oamenilor singuratici — înmormântarea lor de către Primărie. Veceul public. Problema locurilor de muncă etc.

Cum vedeți soluția problemei câinilor vagabonzi?

Această problemă nu e doar în orașul Ocnița, dar, practic, în orice oraș. Desigur, vreau să fie rezolvată! Însă, consider că, soluționarea problemei trebuie să vină de sus, de la conducerea țării. Să fie posibil de alocat bani din buget pentru sterilizare, hrană pentru ei, medici veterinari, simpli îngrijtori de animale și, desigur, un adăpost specializat. Tot costă bani. Și primarul nu poate să cheltuie atâția bani pentru această problemă, căci nu-i rămâne bani, pentru altele.

Soluția, iată care o văd: Noi am scris la Guvern o propunere de a fi deschis un azil zonal pentru câinii vagabonzi. Adică, să fie un plasament la câteva raioane și, respectiv, fiecare primărie să contribuim la întreținere. Altfel, nu știu cum de soluționat civilizat această problemă.

În ce constă problema cu decesul persoanelor singuratice?

Primăria nu-i organizația care se ocupă de funeralii. Însă, alocăm bani pentru transportare la Edineț la expertiză, să procurăm sicriu, haine, plus excavator, oameni la groapă etc. Avem cazuri când cadavrul stă în apartament de câteva zile. Cine să se ocupe? Lumea spune că ÎM „Apă-Canal”. Însă, ei ce s-au angajat la Primărie să acorde servicii funerare?! Desigur, că nu!

În anul 2021, Primăria a înmormântat 18 persoane singuratice. În 2022 – 16. Ar fi bine ca din partea Guvernului să vină vreo directivă în acest sens. Să-mi arate cineva unde scrie că Primăria trebuie să înmormânteze oamenii singuratici. E problematic. Nu caut dreptate, că tot primarul va fi vinovat, dacă nu se va ocupa de înmormântările celor care n-au pe nimeni.

Despre veceul public. De ce e problematic ca într-un centru raional să fie un veceu public?

Această problemă am promis că o voi rezolva. Avem deja contractul la mână. Dificultăți am întâmpinat când am vrut să construim sau să renovăm veceul de pe teritoriul pieței. Nu mi s-a permis, căci e teritoriu privat și Primăria nu poate investi bani publici pe teritoriul sau obiectul ce aparține unui agent economic.

Însă, am căutat o altă modalitate de a soluționa. Aducem două module din Chișinău pentru veceu public. Unul va fi instalat în preajma parcului de pe strada 50 ani ai Biruinței (după vechea farmacie) și, al doilea – în preajma platoului aferent Primăriei și Casei de Cultură, unde, de obicei, organizăm concerte. Veceul va fi dotat și asigurat cu bune condiții. În cele două veceuri publice Primăria a investit 240 mii lei.

Ce poate face Primăria pentru a soluționa problema lipsei locurilor de muncă?

Am alocat terenul nostru, de 9,5 ha, pentru construcția unui Centru Multifuncțional. Tenderul s-a organizat. Se vor deschide mini-fabrici, care se vor ocupa cu prelucrarea cărnii, prelucrarea legumelor, laptelui, fructelor, a țiglei metalice. Suntem la etapa de eliberare a Certificatului de urbanism și degrabă încep lucrările. Sper, în toamnă să fie dat deja în exploatare. Astfel, vom avea circa 800 noi locuri de muncă.

Am avut o problemă și cu lipsa cadrelor de lucru la ÎM „Apă-Canal”, pe care am reușit să o soluționăm. Am mărit salariul și am mărit numărul angajaților. Acum, nimeni nu se eliberează și nu avem nici locuri vacante.

Ce ați reușit să realizați în această perioadă de trei ani de când sunteți la conducerea Primăriei Ocnița?

În acești trei ani, practic am reușit să realizez mai tot ce mi-am propus în cei patru ani de mandat: Lucrări de reparație capitală pe str. Burebista, 1-7; Independenței, 27-30; str. Emil Loteanu, 3-8; curtea blocurilor de pe strada Burebista 38, 40 și 42; renovarea parcului de pe strada 50 de ani ai Biruinței, crearea unei zone de recreare, Wi-Fi gratuit, supraveghere video, spații verzi etc.; procurarea și instalarea cazanului pe biomasă; procurarea a două pompe pentru ÎM „Apă-Canal”, sistem de iluminare stradal; reparația farmaciei vechi din parc; reparație curentă a mai multor străzi din Ocnița; construcția stației de așteptare; reparația capitală a apeductului; construcția capitală a trotuarului ce duce spre grădinița „Ghiocel” (str. Turgheniev) și multe altele.

În acest an ce V-ați propus să realizați?

Să extindem iluminatul stradal. Să avem lumină chiar de la intrarea în oraș. Ne-am propus să reconstruim havuzul de pe „Aleea Personalităților Marcante din raionul Ocnița”. Și, deschiderea Muzeului Etnografic, mai exact, reamplasarea lui din incinta Bibliotecii publice, în clădirea renovată, din preajma „Monumentului Eroilor căzuți pentru apărarea Patriei” (fosta farmacie).

Cum vedeți dezvoltarea unei Primării?

Am încheiat un Acord de înfrățire cu orașul Sebiș, județul Arad din România. Numărul de locuitori, practic, este identic. La noi, 8800 și la ei – 7000 de oameni. La ei, sistemul administrativ diferă foarte mult de cel de la noi. În incinta Primăriei ei au 53 de funcționari, iar noi, doar 14. Astfel, la Sebiș oamenii mult mai ușor soluționează problemele birocratice și nu sunt purtați pe drumuri ca la noi: Du-te la notar, apoi la cadastru, după – la Primărie și iar la notar. Necăjim oamenii până văd problema rezolvată.

Cum văd dezvoltarea?! Prin reforma administrativă! Ce poate face o Primărie mică?! Nimic! Nici nu poate atrage investiții, căci nu are numărul de locuitori necesari și nici nu are bani pentru contribuție. În România, în incinta Primăriei activează un departament întreg de personal care se ocupă doar de proiecte și atragerea investițiilor. Dar noi ce avem?! Ar fi o soluție să ne unim câte vreo 2-3 Primării și să lucrăm cu proiecte pentru dezvoltarea și modernizarea localităților pe care le administrăm.

Cât de împlinit sufletește sunteți?

Sunt fericit că am familie – soție, copii, nepoți! Mă simt împlinit că am prieteni de încredere, am o echipă bună la Primărie și, împreună, lucrăm uniți într-un singur scop – spre binele oamenilor! Mă simt împlinit atunci când pot ajuta un om care s-a adresat la Primărie după vreun ajutor. Și tare mă simt necăjit atunci când nu-l pot ajuta.

Ce mesaj aveți pentru locuitorii orașului Ocnița în preajma hramului localității, dar și a zilei de 9 mai?

Să fie sănătoși! Să-și mențină pacea în suflet și în casele lor! Să fie mai buni și să vadă partea frumoasă a fiecărui om, a tot ce-i înconjoară. Să fie mai activi și să se implice în acțiuni de voluntariat, de binefacere, să fie receptivi la tot ce este nou și fideli calităților de Om!

Domnule primar, Victor Artamaniuc, Vă mulțumim pentru interviul acordat.

 

 

_FB_f2e682c62bab12logged_in=true&xd_action=proxy_ready

Об авторе

Ruslan Ciumac administrator

Оставить ответ